S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery.

Menu

 
Reels Image

Jak si vymalovat dýni technikou Zentangle?

26.10.2023

Jak si vymalovat dýni technikou Zentangle?

Hledáte jednoduché a kreativní nápady na halloweenské dýně, ale nejste dobří ve vyřezávání? Objevte s námi tip na malované dýně technikou zentangle. V tomto blogu vám poskytneme návod, jak na to, a seznam potřebných materiálů. Zjistěte, jak pomocí našich tipů vytvořit jedinečné a umělecké dýně. Vaší fantazii se meze nekladou, tak se do svého DIY projektu pusťte ještě dnes!

Inspirace pro malované dýně - nápady pro kreativní Halloween

Máte letos spoustu dýní a nevíte, co s nimi? Zdá se vám vyřezávání dýní příliš složité nebo nebezpečné? Nenechte se odradit. Máme pro vás zajímavou alternativu: malované dýně! Ukážeme vám, jak je ozdobit technikou zentangle. Touto technikou můžete ozdobit i dýňové dekorace, které už možná máte nějakou dobu doma, ale které se vám zdají příliš jednoduché a chcete jim dodat trochu uměleckého kouzla.

Technika zentangle pro relaxaci

Zentangle je umělecká a zároveň relaxační technika. Spočívá v kreslení opakujících se vzorů a struktur. Je to jednoduchý a meditativní způsob, jak rozvíjet svou kreativitu a zároveň si dopřát chvíli klidu a odpočinku. Tento styl kreslení je přístupný všem bez ohledu na věk nebo zkušenosti s uměním.

Co je to tangle? Tangle je název pro jednoduchý vzor, který je základem techniky Zentangle. Každý z těchto vzorů je nekonečně opakovatelný a lze jej kombinovat s dalšími tangles a vytvářet tak složitější vzory.

malovana dyne

5 tipů na vzory Zentangle

Pokud s technikou Zentangle začínáte, zde je 5 tipů na vzory, které můžete vyzkoušet:

Spirály: Kreslete jednoduché spirály různých velikostí a směrů. Experimentujte s jejich prolínáním a vrstvením.

Květiny: Vytvořte kvety pomocí jednoduchých linek. Vyzkoušejte varianty s různými typy okvětních lístků.

Vlny a proudy: Pohrajte si s vlnovkami a proudy, které mohou vytvořit elegantní a plynulý efekt.

Geometrické tvary: Experimentujte s geometrickými tvary, jako jsou kruhy, čtverce a trojúhelníky, a zkoušejte, jak je můžete kombinovat a překrývat.

Přírodní obrazce: Vyzkoušejte si kreslení tvarů, jako jsou listy, kapky vody nebo mraky, a sledujte, jak jejich kombinací vytváříte jedinečné kompozice.

Technika Zentangle je nejen zábavným způsobem, jak trávit čas, ale také účinným způsobem, jak snížit stres a podpořit pozitivní myšlení.

malovani dyni

Potřebné materiály

- Dýně různých velikostí a tvarů (umělé nebo přírodní)

- Akrylové barvy (matné nebo lesklé, klasické nebo ve spreji, případně akrylové fixy)

- pera Sakura různých tlouštěk a barev

- Štětce, zejména štětce na detaily

- Noviny nebo jiný materiál na ochranu pracovní plochy

Návod na malování dýní technikou zentangle

Příprava povrchu

- Dýni omyjte a nechte ji zcela vyschnout. Pokud jako podklad používáte umělou dýni, odstraňte z povrchu případnou mastnotu.

- Zakryjte pracovní plochu, abyste zabránili možnému znečištění, a připravte si všechny nástroje. Relaxace může začít. :)

Krok za krokem

- Začněte tím, že na dýni nakreslíte základní obrysy, například pomocí pera Sakura.

- Obrysy vyplňte různými vzory zentangle.

- Pokud chcete, můžete použít různé barvy nebo odstíny, abyste vytvořili kontrasty.

Závěrečné úpravy

- Pro více efektů přidejte akrylové barvy.

- Pro moderní vzhled vyzkoušejte perleťové nebo metalické akrylové barvy.

- Nechte dílo zaschnout.

malovani dyni

Další nápady

- Pokud se chcete při tvorbě ještě více odvázat, můžete použít neonové akrylové barvy.

- Když už vyrábíte dýně na Halloween, doporučujeme jim dát strašidelnou tečku v podobě fosforových akrylových barev pro efekt svícení ve tmě.

- Zkuste kombinovat různé typy barev a technik.

- Inspiraci hledejte kdekoli. Možná máte nějaký oblíbený opakující se vzor, který jste už dlouho chtěli vyzkoušet. Dobrou inspirací mohou být také lidové motivy a ornamenty.

- Můžete také vykouzlit například 3D vzor.

Kreativita nemá hranice, a možná právě proto je malování dýní tak zábavný projekt. Ale není to jen zábava, je to také skvělý způsob, jak se vyjádřit. Jak budou vypadat vaše dýně?

Připojte se k nám!

Pro další inspiraci a tipy nás sledujte na sociálních sítích a nezapomeňte se podělit o své výtvory. Těšíme se na fotografie vašich uměleckých děl :).

Přejeme vám příjemné malování a veselý Halloween!

halloween dyne

halloween dyne svetlo